Menu

Design: Creating a Basement Floorplan for Changing Family Needs

Posted on: March 31, 2017

The beauty of working with a design-build firm is the ability to customize each home to family needs.  When this Clifton family came to Sun Design seeking a basement remodel they had very specific requirements for their space.

When they met with us they shared that they were going to be installing a swimming pool in their backyard the following year, and the main entrance/exit to it would be through the basement. They informed us that while their basement bedroom and bathroom was functional, they wanted it to be updated as their in-laws often visit and stay there.  The wife expressed her love and dedication to yoga.  She desired a space to practice privately in her home.  The husband shared their love for entertaining and wine, collecting wine from all over the globe.

A 1,500 square foot basement, accent details were important.  To fulfill and exceed expectations, we wanted to know what inspires them; what are the things they want to highlight in this space and what’s important to them personally.  We learned that the husband collects valuable movie props, which lead us to brainstorming ways to playfully display them. Technology was really important as well.  With the rise of smart phone technology the interior lights, temperature and door lock to the wine cellar can now be controlled by the touch of a button.  For their entertaining bar, a restaurant style feel with Chicago bar edge was desired; a custom design was created to give them the detailing they longed for.

Configuring a basement with several niche areas takes a skilled designer with the ability to incorporate both design and function into specially delineated areas.  Design details such as coloring, accent pieces, and the placement of certain feature items help carve out what can initially feel like a large open space.

In considering this family’s basement, there was an easily identified “room” that could be created behind two load-bearing pillars.  With the homeowners love of Mahogany, a coffered ceiling was created with Mahogany wood, pulling the wood down the pillars creating the gaming area where the pool table and air hockey table could go.  Complex geometry was then used to mimic that pattern on the flooring from the new powder room to the French doors leading out back.  Knowing the clients love for wood details, we created a unique design in the floor at the future pool entrance using wood-like tiles that could withstand several years of wet feet plodding across the floor.  This water-resistant flooring leads to the new powder room for easy bathroom accessibility from the soon-to-come backyard pool.

Separating the game room and lounge area is a double-sided ventless fireplace providing warmth to both spaces. The Chicago-style bar acts as a connection spot, inviting guests from both game play and seated conversation to come over, have a drink and relax.  Custom shelving outside of the theater room displays the husband’s collector pieces which now add character to this playful recreation space.

View before and after images of this full project here titled Mahogany Accents

Thank You For Sharing...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Contact Us

Schedule your free in-home consultation today

What’s Happening
  • Remodeled Home Tour

    July 15th, 12PM - 4PM
  • Design: Relocating a Kitchen to Connect Family Spaces

  • Award Winning Design

Trusted Clients
  • ”We spoke with almost 30 other builders. They said it couldn’t be done. Your designer not only did it, but added the bamboo and the shoji screens to incorporate my heritage. Thank you so much for a tremendous job.”

    Akiko and Bill
  • Read More